NOW FOODS BETA- ALANINE
CZYM JEST BETA-ALANINA?
Beta-alanina, inaczej kwas 3-aminopropionowy jest jednym z podstawowych aminokwasów, który odgrywa kluczową rolę przy produkcji białka. Beta-alanina przede wszystkim zwiększa poziom karnozyny w mięśniach, czyli związku chemicznego, którego celem jest hamowanie poziomu pH związanego z tworzeniem się podczas treningu w mięśniach kwasu mlekowego. Tym samym odpowiednie stężenie karnozynyprowadzi do utrzymywania pH komórek w optymalnym zakresie przez dłuższy czas, jednocześnie zmniejszając podatność na zmęczenie. Beta-alanina powstaje w drodze syntezy, a następnie transportowana jest do błony komórkowej komórek mięśniowych. Przyjmowana regularnie przedłuża czas treningu, podnosi intensywność treningu oraz zmniejsza uczucie zmęczenia. W przeprowadzonych badaniach naukowych udowodniono, że beta-alanina może także łagodzić skutki PTSD, czyli syndromu stresu pourazowego, jak również regularnie stosowana redukuje stres i lęk.
Należy zaznaczyć jednak, że efekty stosowania beta-alaniny w kontekście osiągnięcia wymarzonej formy sportowej zauważalne są dopiero po dłuższym okresie suplementacji tj. około 4–10 tygodni, albowiem tylko i wyłącznie okres w tym wymiarze czasowym powoduje istotne wysyceniem mięśni tym aminokwasem i optymalnym wzrostem poziomu karnozyny. Korzyści wynikające z długotrwałej suplementacji beta-alaniny utrzymują się jeszcze pewien czas po zakończeniu przyjmowania aminokwasu.
Dawkowanie
1/2 łyżeczkę od 3 do 4 razy dziennie wymieszać w 230 ml wody lub ulubionego napoju. Aby uzyskać najlepsze wyniki, należy pozostawić co najmniej 2 godziny między dawkami.
Przechowywać w chłodnym, suchym, ciemnym miejscu po otwarciu.
Tabela Składu
Opakowanie: Proszek 500g
Porcja: 1/2 Łyżeczki (około 2 g)
Ilość porcji w opakowaniu: około 250
Konsystencja: Proszek
SKŁADNIKI:
Beta-alanina
- Zawartość w porcji: 2 g (2,000 mg)
Pozostałe składniki
Nie zawiera drożdży, pszenicy, glutenu, soi, kukurydzy, mleka, jaj, ryb, skorupiaków ani składników orzechów drzewnych. Wyprodukowano w obiekcie GMP, który przetwarza inne składniki zawierające te alergeny.
Produkt wegetariański / wegański.