Polifenole jabłkowe są silnymi przeciwutleniaczami. Pomagają hamować glikację i promują zdrową odpowiedź zapalną. Polifenole z jabłek pomagają również wspierać zdrowy układ sercowo-naczyniowy, podział komórek, poziom cukru we krwi już w normalnym zakresie i zdrową funkcję odpornościową. Korzyści w skrócie: Obniża stres oksydacyjny
Wspomaga poziom cukru we krwi już w normalnym zakresie
Wspomaga zdrowie układu krążenia
Wspomaga zdrowy podział komórek w okrężnicy.
Polifenole z jabłek mogą wydłużyć życie poprzez obniżenie stresu oksydacyjnego
Skórki jabłek zawierają wiele polifenoli występujących w innych owocach, ale w wyższych stężeniach. Jednym z tych związków jest polifenol zwany florydyną. Naukowcy przeprowadzający wstępne badania odkryli, że zastosowanie polifenoli z jabłek wydłużyło długość życia różnych gatunków o 10% do 12% poprzez zwiększenie ekspresji genów żywotnych naturalnych komórkowych systemów antyoksydacyjnych.
Phloridzin wspiera zdrowy poziom cukru we krwi już w normalnym zakresie
Polifenolowa florydyna z jabłek jest szczególnie aktywna przeciwko glikacji, jednemu z najczęstszych skutków normalnego starzenia się. Phloridzin atakuje glikację i jej skutki na wielu różnych poziomach, zaczynając od poziomu cukru we krwi. Badania pokazują, że floryzyna znacząco hamuje wychwyt glukozy do komórek jelitowych, a także aktywny transport glukozy z tych komórek do krwiobiegu.
Część cukru jest oczywiście nieuchronnie wchłaniana, gdzie tworzy cząsteczki karbonylowe, które reagują z białkami i DNA, tworząc zaawansowane produkty końcowe glikacji, czyli AGE. Florydyna hamuje tworzenie się tych związków karbonylowych. Phloridzin wychwytuje również wszelkie pozostałe produkowane karbonyle, powstrzymując je przed reagowaniem z bardziej wrażliwymi cząsteczkami ciała.
Wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego
Badania na zwierzętach pokazują, że polifenole z jabłek spowalniają wchłanianie triglicerydów poprzez blokowanie lipazy trzustkowej, enzymu specjalnie wymaganego do rozkładania tłuszczów triglicerydowych. Blokowanie lipazy trzustkowej powoduje, że niektóre trójglicerydy są wydalane z organizmu jako odpady.12 Dodatkowe badania wykazały, że polifenole z jabłek mogą zwiększać ochronną cząsteczkę przeciwutleniacza, paraoksonazy, nawet o 23%, hamując peroksydację lipidów i czynniki zapalne.
Wspomaga zdrowy podział komórek w okrężnicy
Polifenole z jabłek wspomagają zdrowie okrężnicy poprzez wymiatanie wolnych rodników tlenowych, silnego środka wzmacniającego mechanizmy komórkowe i wspierającego funkcjonowanie DNA. Wzmacniają również produkcję naturalnych enzymów przeciwutleniających, które komórki okrężnicy wykorzystują do ochrony, hamują enzymy wytwarzające cytokiny zapalne i wykazano, że pomagają chronić DNA komórek okrężnicy. Ponieważ ludzie dbający o zdrowie otrzymują dziś szeroką gamę polifenoli (takich jak ekstrakty z zielonej herbaty i granatu), dzienna dawka od 300 mg do 600 mg polifenoli z jabłek może wystarczyć do uzyskania pożądanych korzyści.
Już dziś wypróbuj naszą formułę AppleWise Polyphenol Extract.